dinsdag 24 november 2015

Hormoonverstoorders in cosmetica en andere producten.





Hormoonverstoorders

In de media hoor en lees je steeds vaker over de zogenaamde ‘hormoonverstoorders’ in verzorgingsproducten, zoals parabenen, ftalaten en UV-filters. Ook bij Weleda krijgen we steeds meer vragen hierover. Wat zijn deze stoffen? Wat doen ze met je lichaam? En zitten ze ook in producten van Weleda?

Wat zijn de belangrijkste hormoonverstoorders in cosmetica? 

De belangrijkste stoffen die vandaag in cosmetica worden beschouwd als hormoonverstoorder, kun je in 3 groepen verdelen: ftalaten, parabenen en UV-filters. In sommige gevallen (helaas niet altijd) kun je deze herkennen op de ingrediëntenlijst van de producten die je koopt of misschien al in je badkamerkastje hebt staan. Het loont dus zeker de moeite om al je verzorgingsproducten aan een kritische blik te onderwerpen! 

1. Ftalaten 

Ftalaten worden vaak aan plastic  toegevoegd om het soepeler te maken (vandaar de term 'weekmakers'). Ze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Ze komen voor in heel wat verschillende producten zoals voedselverpakking, plastic speelgoed en verf.  In verzorgingsproducten worden ftalaten vaak gebruikt als stabilisator voor synthetische parfums. Helaas is het  niet verplicht om ze te vermelden op de ingrediëntenlijst  aangezien parfum wordt beschouwd als een ‘bedrijfseigen’ ingrediënt. 

2. Parabenen 

Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat een verzorgingsproduct langer kan worden bewaard zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. De wetenschap heeft parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. Ook is inmiddels vastgesteld dat methylparabeen kan leiden tot versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergie. Op de INCI-lijst zijn parabenen herkenbaar onder de term ‘paraben’, voorafgegaan door methyl, ethyl, propyl en butyl.

3. UV-filters

Synthetische UV-filters, zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofeno en ethylhexylmethoxycinnamaat  hebben een hormoonverstorende werking.


Nog enkele ingrediënten die je beter kunt vermijden… 

Als je toch de moeite doet om je verzorgingsproducten te ‘screenen’ op de mogelijke aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen, dan is het goed om ook even te letten op andere ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken. De belangrijkste stoffen om in de gaten te houden zijn minerale oliën, Methylisothiazolinone, sulfaten en kunstmatige parfums.

Hoe zit het dan met de producten van Weleda?

 Bij Weleda geloven we dat alleen de natuur ons het beste kan bieden om de huid te verzorgen en in balans te houden. De mens is immers zelf een stukje natuur, dus waarom zouden we het verder gaan zoeken? Al sinds ons ontstaan in 1921 maken we verzorgingsproducten op basis van ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong. Dit garanderen we via het NATRUE-kwaliteitslabel, het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica en momenteel het enige label dat de garantie biedt dat een product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten. 
Al onze ingrediënten worden geselecteerd op basis van hun specifieke werking en mildheid voor de huid en bestaan o.a. uit zuivere plantaardige oliën, krachtige plantenextracten en natuurlijke etherische oliën. Elk product wordt dermatologisch getest, zowel op werkzaamheid als verdraagzaamheid.
Dit is een artikel van Weleda.be



Geen opmerkingen: