zaterdag 7 maart 2015

Last van zware benen? Enkele tips.

Hoe krijg je zware en vermoeide benen?  

Dit heeft alles te maken met de bloedcirculatie.  Via ons hart wordt voortdurend zuurstof- en voedselrijk bloed door de slagaders van ons lichaam gepompt.  Zo stroomt het bloed ook helemaal tot onder in de benen en voorziet deze van stoffen om krachtig en gezond te blijven.  Daarna stroomt het via de aders (venen) terug naar het hart.  Deze bloedstroom moet overdag us tegen de zwaartekracht in.  Wanneer de aders minder goed functioneren, vloeit het bloed niet krachtig genoeg terug naar het hart, waardoor je benen zwaarder gaan aanvoelen en er mogelijk zelfs zwellingen of spataders ontstaan.  


Wat kan je ertegen doen op een natuurlijke manier zonder medicatie te nemen?

Eén van de belangrijkste oorzaken is je houding.  Breng je de dag het grootste deel rechtopstaand door bv als gevolg van je beroep, dan moeten de aders in je benen extra hard werken om het bloed terug te pompen. Zware en vermoeide benen zijn een signaal van je lichaam dat je beter niet kunt negeren.  Er zijn gelukkig diverse zaken die je zelf in de hand hebt om het probleem te voorkomen.  Met onze 10 handige tips kun je zelf al een heel verschil maken.  Blijf je echter last ervan hebben en beginnen je benen spataders te vertonen, raadpleeg dan zeker een arts.
Venadoron Weleda.
Venadoron verlicht en vitaliseert.  Venadoron is een lichte gel die vermoeide en zware benen vitaliseert en verfrist en ondersteunig biedt bij ontsierde aders.  Venadoron bevat oa extracten van Arnica, sleedoorn en koper, stoffen die de doorbloeding in de benen bevorderen en de bloedvaten stevig en elastisch houden.  Meer informatie op www.tlinneke.be

  1. Denk aan je houding  Vermijd langdurig staan of zitten in dezelfde houding.  Probeer regelmatig van houding te veranderen en beweeg tussendoor je tenen: zo stimuleer je de bloedcirculatie.  Maak regelmatig een wandeling tijdens je pauze.  Neem regelmatig de trap.  
  2. Kies voor een gezonde levensstijl  Evenwichtige voeding, voldoende water drinken en weinig alcohol en niet roken heeft een positief effect op je bloedcirculatie.  
  3. Zorg voor voldoende beweging  Veel bewegen stimuleert de bloedcirculatie in je benen.  Wandelen en fietsen zijn ideaal.
  4. Neem regelmatig een wisseldouche  Door je benen afwisselend met warm en koud water te douchen, geef je je bloedcirculatie een enorme stimulans.  Start altijd onderaan bij je voeten en ga dan langzaam naar je bovenbenen toe.
  5. Loop eens vaker op blote voeten  Ideaal om bloedcirculatie te prikkelen is op je blote voeten lopen.  Loop ook eens af en toe op je tenen. 
  6. Vermijd hoge hakken  Een klein hakje (3 à 4 cm) mag en is zelfs nog beter, maar te hoge hakken maken het voor je benen extra lastig om het bloed terug te pompen vanuit je kuiten.
  7. Leg je benen regelmatig omhoog  Laat de zwaartekracht je wat helpen en leg je benen omhoog.  Ook 's nachts kan je je bloedcirculatie een handje helpen door een kussen onder je benen te leggen.
  8. Draag geen te strakke kleding  Kleding die delen van je lichaam afknelt, zoals een strakke broek, ceintuur of knellende sokken, beperken de terugstroom van het bloed vanuit je benen.  
  9. Verwen je voeten  Door je voeten aangenaam warm te houden, help je de bloedcirculatie.  zorg dus zeker in de winter voor warme schoenen en kousen.  Je voeten regelmatig inwrijven met een verzorgende balsem (bv voetenbalsem van Weleda), of van tijd tot tijd een warm voetbad nemen met een badmelk ( bv lavendel badmelk van Weleda ) met plantenextracten, zal hierbij helpen.
  10. Masseer je benen met een aangepaste gel  Ook door je benen een of meerdere keren per dag te masseren, stimuleer je de bloedcirculatie.  Gebruik je hierbij een verkoelende gel die de doorbloeding bevordert, dan verlicht je niet alleen je benen, maar zorg je er ook op langere termijn voor dat de bloedvaten stevig en elastisch blijven.

Geen opmerkingen: